Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Το ... κατά λάθος (;) χτύπημα του Ερντογάν κοντά σε βάση των ΗΠΑ, στην Συρία,


Ένα στρατιωτικό τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων των Η.Π.Α. έχει συλληφθεί σε Τουρκικές εκστρατείες κατά των κουρδικών θέσεων που υποστηρίζονται από τη Βρετανία στη βόρεια Συρία, ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπα στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από ορισμένες θέσεις στην περιοχή.
Η Newsweek έχει μάθει μέσω ενός ιρακινού κούρδου αξιωματούχου και ανώτερου αξιωματικού του Πενταγώνου ότι οι Ειδικές Δυνάμεις που λειτουργούν στο λόφο Mashtenour στην πλειοψηφική Κούρδικη πόλη Κόμπανι έπεσαν κάτω από πυροβολικό πυροβολικού από τις τουρκικές δυνάμεις που διεξήγαγαν τη λεγόμενη «Ειρήνη Ειρήνης Επιχειρήσεων» ενάντια σε Κούρδους μαχητές από τις ΗΠΑ, αλλά θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Τουρκία. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός ήταν τόσο βαρύς που το προσωπικό των Η.Π.Α. θεωρούσε ότι πυροδότησε πίσω στην αυτοάμυνα, αλλά αποσύρθηκαν μόλις σταμάτησε το βομβαρδισμό. Η Newsweek ανέφερε προηγουμένως ότι οι ισχύοντες κανόνες δέσμευσης για τις δυνάμεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην αυτοάμυνα και ότι δεν έχει εκδοθεί εντολή από το Πεντάγωνο για πλήρη αποχώρηση από τη Συρία.
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των Η.Π.Α. "στο δίκτυο". Ο υπάλληλος δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που ήταν παρόν, αλλά δήλωσε ότι ήταν "μικροί αριθμοί κάτω από το εταιρικό επίπεδο", δηλαδή κάπου μεταξύ 15 και 100 στρατευμάτων. Η Newsweek έφτασε στο Πεντάγωνο για να σχολιάσει την κατάσταση.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι θα ξεπεράσει τα σύνορα για να δημιουργήσει μια λεγόμενη "ασφαλή ζώνη" και, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην άκρη, ξεκίνησε τη λειτουργία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Στην δήλωση της Κυριακής, ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα στρατεύματα των Η.Π.Α. "δεν θα βρίσκονται πλέον στην άμεση περιοχή" καθώς η Τουρκία και οι συμμαχικοί συριακοί επαναστάτες ξεκίνησαν την επίθεσή τους. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής, ο Πρόεδρος του Κοινού Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, κ. Mark Milley, δήλωσε ότι το προσωπικό των ΗΠΑ "εξακολουθεί να βρίσκεται μαζί" εκτός από "δύο μικρά φυλάκια" κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ο υπουργός Άμυνας Mark Esper δήλωσε ότι 50 άτομα Ειδικών Δυνάμεων είχαν επανατοποθετηθεί μπροστά από την τουρκική και συμμαχική επίθεση επαναστατών της Συρίας.
Οι ΗΠΑ ένωσαν τις σχέσεις τους με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις των Κουρδικών Συρίων σε μεγάλο βαθμό το 2015, για να πολεμήσουν τον Ισραηλινό στρατιωτικό όμιλο (ISIS), καθώς η χώρα μετέβαλε την υποστήριξή της μακριά από μια όλο και πιο ισλαμική αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η ομάδα αποδείχθηκε αποτελεσματική για να νικήσει πίσω τους τζιχάντ, η απόφαση απορρίφθηκε από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που αντιμετώπισε μια δεκαετή εξέγερση από κουρδικούς χωριστές.
Η Τουρκία παραμένει ο τελευταίος σημαντικός χορηγός της Συριακής αντιπολίτευσης, αποτελούμενος σε μεγάλο βαθμό από μέλη της αραβικής πλειοψηφίας της χώρας και έχει κινητοποιήσει έως και χιλιάδες αγωνιστές από αυτές τις δυνάμεις μαζί με εκατοντάδες στρατεύματα της, από μια πλειοψηφική Κουρδική αυτόνομη διοίκηση που καλύπτει το βορρά και το ανατολικό τμήμα της χώρας. Αυτή η αυτοδιοικούμενη οντότητα δεν έχει αναγνωριστεί από την Άγκυρα ούτε από την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία έχει εξασφαλίσει μεγάλο μέρος του εδάφους της υπόλοιπης χώρας με τη βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και των συμμαχικών πολιτοφυλακών.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης κάθεται στην κορυφή ενός τεθωρακισμένου οχήματος κατά τη διάρκεια επίδειξης από Κούρδους της Συρίας εναντίον τουρκικών απειλών δίπλα σε βάση για τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα περίχωρα της πόλης Ras al-Ain στην επαρχία Hasakeh της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα στις 6 Οκτωβρίου 2019 - Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία άρχισαν να απομακρύνονται σήμερα από τις παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας ανοίγοντας το δρόμο για την απειλητική στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας και την αύξηση των φόβων για μια αναζωπύρωση της τζιχάντ. DELIL SOULEIMAN

ΠΗΓΗ newsweek.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου