Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Συζητήση την παραίτηση του Akinci τη Δευτέρα, ο Ερντογάν λέει ότι υπερέβη τα όριά του

κ

Ο Τούρκος πρόεδρος Τάγιϊπ Ερντογάν την Κυριακή χτύπησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακίνκι για σχόλια που έκανε σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη Συρία.

Ο Akinci είχε δημοσιεύσει στο Facebook το βράδυ του Σαββάτου, αφού επικρίθηκε ότι παρέμεινε σιωπηλός για την τουρκική επιχείρηση, αλλά μετά από περισσότερη κριτική από την Άγκυρα για αυτό που είπε, περιόρισε τη θέση από δημόσια προβολή την Κυριακή, αφού πυροδότησε την οργή της Άγκυρας.

Ο Akinci είπε ουσιαστικά ότι η κατάσταση δεν ήταν μαύρη και άσπρη και είχε δημοσιεύσει μόνο ένα σχόλιο λόγω της οργής για τη σιωπή του.

Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επίθεση της Συρίας την Κυριακή κάλεσε δημοσίως τον Ακίνκι για τα σχόλιά του, λέγοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε υπερβεί τα όριά του και έπρεπε να γνωρίζει τα όριά του.

Αναρωτιόταν αν υπήρξε άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Τουρκία που είχε αγωνιστεί για το "κράτος της ΤΔΒΚ" όπως είχε κάνει η Τουρκία. "Οχι. Πρέπει να γνωρίζει τα όριά του. Το κάθισμα που στέκεται δεν είναι κάτι που απέκτησε. Κερδίστηκε από την παρέμβαση της Τουρκικής Δημοκρατίας, μια εύνοια από την Τουρκία ", δήλωσε ο Ερντογάν.

"Πιστεύω ότι ο λαός της ΤΔΒΚ θα του δώσει το μάθημα που χρειάζεται", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Fuat Oktay είχε tweeted: "Καταδικάζω τον [Mustafa] Akinci, ο οποίος αγνοεί το γεγονός ότι η Ειρήνη Ειρήνης Επιχειρήσεων λαμβάνει χώρα κατά της αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / PYD για τη σταθερότητα της περιοχής.

"Ο αγώνας μας στην Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974, η οποία διεξήχθη με στόχο την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή και ο αγώνας για τη Λειτουργία Ειρήνης Ειρήνης στη Συρία σήμερα διεξάγονται με το ίδιο πνεύμα", πρόσθεσε. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Oktay είπε ότι οι "ατυχείς παρατηρήσεις" του Akinci δεν αντικατοπτρίζουν τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων.

Επίσης την Κυριακή, ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τάταρ εντάχθηκε στη χορωδία λέγοντας ότι οι απόψεις του Ακινσί δεν αντικατόπτριζαν τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων και έθεσε το ερώτημα αν θα ζητήσει από το «κυβερνών κόμμα» να ζητήσει την παραίτηση του Ακίντσι. Είπε ότι θα συζητήσει το θέμα μαζί τους τη Δευτέρα σε έκτακτη σύνοδο.

"Θα ήθελα να πω ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έπρεπε να γίνουν, ήταν πολύ λάθος", είπε, προσθέτοντας ότι αυτές δεν ήταν οι απόψεις των ανθρώπων στο βορρά. "Οι προσευχές μας είναι με τον τουρκικό λαό", πρόσθεσε.

Ο Τουρκοκύπριος «υπουργός Εξωτερικών» Kudret Ozersay, ο οποίος θεωρείται «άνθρωπος της Άγκυρας» στην Κύπρο, επίσης δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, καλώντας τα σχόλια του Akinci "άτυπη".

"Ο κ. Akinci πέρασε τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και οι λόγοι που είχε πάντα στα χείλη του ήταν ασφάλεια. Δεν πρόκειται μόνο για την άποψη της ασφάλειας, αλλά και για την οικονομική, πολιτική και διπλωματική άποψη για το ποια χώρα βρίσκεται πάντα δίπλα μας ", ανέφερε ο Ozersay.

Ενώ υπήρχαν ακόμη χώρες της ΕΕ που υποστήριζαν την Τουρκία, η δήλωση του αρχηγού του τουρκοκυπριακού «κράτους» δεν αντανακλά καθόλου τα αισθήματα του μεγαλύτερου μέρους του λαού », πρόσθεσε.

ΜΚΟ και «κυβερνητικοί υπουργοί» επέκριναν επίσης τον Akinci εκτός από την τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα. Είπε σε μια δήλωση ότι "οι προσβολές και οι απειλές" που ο Akinci είχε υπερβεί τα όριά του δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

"Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του κ. Akinci θεωρείται από εμάς ως επίθεση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτή που τον εξέλεξε ηγέτη", ανέφερε η πλατφόρμα.

"Η δήλωση του κ. Akinci ήταν πολύ σαφής ότι" κανένας Τουρκοκύπριος δεν θέλει να έχει η Τουρκία προβλήματα στην επικράτειά του ή με την ασφάλεια στα σύνορά της. Και, όπως και ο κ. Akinci, είμαστε της άποψης ότι αυτό το ζήτημα δεν θα λυθεί με αιματοχυσία αλλά με διαπραγματεύσεις ».

Ο Akinci πήγε στο Facebook το βράδυ του Σαββάτου για να ασχοληθεί με την κριτική στο σπίτι και στην Τουρκία για τη σιωπή του όσον αφορά τη Συρία.

"Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν θέλει το καλό της Τουρκίας και να απαλλαγεί από το πρόβλημα της τρομοκρατίας", έγραψε ο Akinci.

"Όπως είπα και πριν, ακόμη και η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 ήταν ένας πόλεμος και το τρέξιμο ήταν αίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι η διπλωματία να μεσολαβεί αμέσως και να ξεκινήσει ένας διάλογος ", πρόσθεσε.

Μείνετε σιωπηλοί, είπε ο Akinci, μερικές φορές δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λόγια που να λένε και μερικές φορές οι καταστάσεις είναι τόσο συγκεχυμένες είναι δύσκολο να βγούμε με ένα απλό ναι ή όχι.

"Και αν αυτό που λέει κάποιος θα επηρεάσει την κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε σιωπηλοί", είπε.

Οι επικρίσεις που έγιναν εναντίον του προέρχονταν από ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν την πολιτική τους άποψη, αλλά και από εκείνους που χρησιμοποιούσαν τη σιωπή τους για δικούς τους πολιτικούς σκοπούς και γι 'αυτό είπε ότι έπρεπε να διευκρινίσει.

"Το ερώτημα είναι τι είναι για το καλό της Τουρκίας και εκείνοι που ζουν στην Τουρκία σίγουρα μπορούν να απαντήσουν σε αυτό", είπε.

"Για μένα, ένα ευχάριστο και ειρηνικό μέλλον της Τουρκίας είναι δυνατό να δημιουργηθεί μέσω ενός διαλόγου μεταξύ των Τούρκων, των Κούρδων και των Αράβων και όλων των λαών της περιοχής. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου η Συρία, στο πλαίσιο της εδαφικής της ακεραιότητας, υποστηρίζει τα σύνορά της και η Τουρκία αισθάνεται ασφαλής στα δικά της σύνορα ».

Για το λόγο αυτό, ο Akinci είπε, το πιστεύει

πηγη cyprus-mail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου