Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Κύπρος: Βγάζουν τα σερβικά πυροβόλα στην παρέλαση 1η Οκτωβρίου


Κύπρος: Βγάζουν τα σερβικά πυροβόλα στην παρέλαση 1η Οκτωβρίου – Η Εθνική Φρουρά θα επιδείξει το νέο της απόκτημα παρουσία του Σέρβου υπουργού Αλεξάνταρ Βούλιν
Λευκωσία, Ιωάννα Ηλιάδη
Η 59η επέτειος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου θα γιορταστεί παρουσία του Σέρβου υπουργού Αλεξάνταρ Βούλιν αλλά και του Έλληνα υπουργού άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Ο Σέρβος υπουργός θα είναι παρών για να αποτίσει φόρο τιμής στην Κύπρο αλλά και καθώς η Εθνική Φρουρά θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της απόκτημα, τα σερβικά πυροβόλα  NORA Β-52.
Πρόκειται για το μείζον οπλικό σύστημα της στρατιωτικής βιομηχανίας της Σερβίας, το οποίο εξάγεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββα Αγγελίδη, «η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να εξελίσσεται και να εξοπλίζεται.
Έχει καθοριστεί εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάθος οκταετίας, το οποίο ενδυναμώνει την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς».

Ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας για την παρέλαση

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 59ης επετείου από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση
μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων την 1η Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11 π.μ., επί της οδού Ιωσήφ ΧʺΙωσήφ στον Στρόβολο.
Πριν την έναρξη της παρέλασης, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή στο χώρο της παρέλασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα γίνει η επίσημη έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.
Παρών στην παρέλαση θα είναι ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούλιν.

ΠΗΓΗ www.armyvoice.gr/





Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Εκποίηση 354 αρμάτων του Ελληνικού Στρατού – Χαμένη ευκαιρία για την ΕΑΒΙ, το ΓΕΣ και την Κύπρο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Οριστική απόφαση εκποιήσεως των αποσυρμένων αρμάτων του Ελληνικού Στρατού ελήφθη προ μερικών ημερών. Πρόκειται για 354 συνολικώς άρματα Μ48 και Μ60 που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία και παραμένουν μέχρι σήμερα σε κατάσταση “αποθήκευσης” συγκεντρωμένα σε στρατιωτικά εργοστάσια. Το αιτιολογικό της αποφάσεως στηρίζεται στην ανυπαρξία ενδιαφέροντος από κάποιον αγοραστή ενώ τόσο ο μεγάλος αριθμός των αρμάτων όσο και των αποθεμάτων ανταλλακτικών δεσμεύουν χώρους στρατιωτικών εργοστασίων και αποθηκών.
Η απόφαση αναδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο την ανυπαρξία ουσιαστικής διασυνδέσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) μέσω ενός κρατικού φορέα. Ο τελευταίος, αρμόδιος για την εφαρμογή εθνικών πολιτικών ολιστικής αντιλήψεως, προς κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό αναπτυξιακών αμυντικών προγραμμάτων, θα μπορούσε να αποβλέπει στην ενίσχυση της ΕΑΒΙ και της Έρευνας & Ανάπτυξης, με ευρύτερες ευεργετικές επιπτώσεις όπως η ανάπτυξη εθνικής τεχνολογικής βάσεως, η ενίσχυση της αμυντικής θωρακίσεως, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
Η αποτυχία του ΥΠΕΘΑ και της ΓΔΑΕΕ είναι παταγώδης. 
Τα αποσυρθέντα άρματα, αποτελούν διεθνώς άριστες πλατφόρμες για την ανάπτυξη συνολικών προτάσεων αναβαθμίσεως, που ακόμη και αν δεν ενδιαφέρουν την ίδια την χώρα που τα αποσύρει, έχουν καλές προοπτικές εξαγωγών. Αποτελούν όμως και πλατφόρμες για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, δεδομένου ότι το σκάφος του άρματος με την κατά κανόνα υπολογίσιμη θωράκιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας εγκαταστάσεως διαφόρων οπλικών συστημάτων.
Εξετάσθηκε αυτή η διάσταση καθόλου από το ΥΠΕΘΑ, την ΓΔΑΕΕ, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ;
Συμφωνούν όλοι αυτοί ότι η καλύτερη προοπτική για τα εν λόγω άρματα, είναι να γίνουν σκραπ και ξυραφάκια;
Σκέφτηκε κανείς να ερωτηθούν ελληνικές εταιρείες της ΕΑΒΙ, εάν ενδιαφέρονται για την παραχώρηση κάποιων αρμάτων για σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης, ή εάν έχουν να εισηγηθούν κάποια πρόταση για συμπράξεις με το ΓΕΣ, που θα μπορούσαν να αποφέρουν στο τελευταίο έσοδα από δικαιώματα (royalties);
Μόνο μέχρι την χρησιμοποίησή τους ως εκθέματα σε στρατόπεδα, μουσεία και δήμους, φτάνει το μυαλό τους σε τέτοιες περιπτώσεις;
Επιγραμματικώς, θα παραθέσουμε ορισμένες ενδεικτικές προτάσεις αξιοποιήσεως.
Εκ των 354 αρμάτων, τα 87 είναι άρματα Μ60Α1 και τα 192 Μ60Α3. Ο συγκεκριμένος τύπος άρματος έχει κριθεί σκόπιμο από διαφόρους στρατούς να εκσυγχρονισθεί με νέο οπλισμό, σύνολο θωρακίσεως, κινητήρα και αισθητήρες, προσφέροντας με λογικό κόστος ένα άρμα μάχης ικανό σε μεγάλο βαθμό να σταθεί στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.
Πρόταση 1: Αναβαθμισμένα άρματα
Η Κυπριακή Δημοκρατία, για την οποία πλέον οι ΗΠΑ ήραν το καθεστώς απαγορεύσεως πωλήσεως όπλων, δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί με ένα τέτοιο άρμα; Είναι γνωστός ο “πανικός” που προκλήθηκε από την ανάπτυξη μιας τουρκικής Επιλαρχίας 41 αρμάτων Leopard 2A4 στα κατεχόμενα. Η Ελλάδα έχει γίνει αποδέκτης αιτήματος για παραχώρηση τουλάχιστον μιας τέτοιας Επιλαρχίας αλλά κάτι τέτοιο θα απομείωνε την ισχύ του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα Leopard 2A4 ανέρχονται σε 183 μόνο. Δύο Επιλαρχίες αναβαθμισμένων Μ60 στην Εθνική Φρουρά, μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική λύση, με αποδεκτό κόστος και συγκριτικά πλεονεκτήματα εν σχέσει ακόμη και με τα τουρκικά Leopard 2A4.
Η ιταλική Leonardo παρουσίασε το 2017 μια τέτοια λύση αναβαθμίσεως Μ60Α3 για το Μπαχρέιν, που περιλαμβάνει βασικώς:
  • Λειόκαννο πυροβόλο μειωμένης ανακρούσεως 120 mm των 45 διαμετρημάτων της OTO Melara, που ως πυροβόλο υψηλής πιέσεως βάλει και βλήματα Κινητικής Ενεργείας.
  • Αναβαθμισμένα σκοπευτικά με Σύστημα Ελέγχου Πυρός TURMS με θερμικό σκοπευτικό LOTHAR.
  • Σύνολο πρόσθετης θωρακίσεως STANAG Level 6.
  • Αντικατάσταση κινητήρα με τον AVDS-1790-5T+CD-850-B1 ισχύος 908 ίππων, αντί 750 του υπάρχοντος.



Η αναβάθμιση της Leonardo μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με λύσεις που προσφέρει η ΕΑΒΙ, στους τομείς της θωρακίσεως, των ηλεκτρονικών κ.λπ. ενώ το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε εργοστάσιο βάσεως του Ελληνικού Στρατού. 
Μια τέτοια λύση, δεδομένου του αριθμού των διαθεσίμων αρμάτων, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον φιλικών προς την Ελλάδα χωρών, οι οποίες είναι πιθανό να ζητήσουν ενίσχυση του αρματικού δυναμικού τους με αναβαθμισμένα Μ60 ενώ μπορεί να προωθηθεί σε φιλικές χώρες που διαθέτουν Μ60, όπως επί παραδείγματι η Αίγυπτος. Υπάρχουν δηλαδή ευκαιρίες για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΑΒΙ και της απευθείας εξασφαλίσεως πόρων για το ΓΕΣ.
Πρόταση 2: Άρματα Υποστηρίξεως
Η Ρωσία έχει αναπτύξει ορισμένους ενδιαφέροντες τύπους τεθωρακισμένων που χαρακτηρίζονται “Άρμα Υποστηρίξεως” με ρόλο την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, είτε σε τυπικά σενάρια αρματομαχιών είτε σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένων τόπων. Η ανάπτυξη βασίσθηκε στα διδάγματα των πολέμων σε Αφγανιστάν και Τσετσενία. Τα “Άρματα Υποστηρίξεως”, στηρίζονται σε σκάφος άρματος στο οποίο, αντί του τυπικού πύργου, φέρεται ειδικός πύργος που συνδυάζει πυροβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους. Τυπικό δείγμα αποτελεί το BMPT Terminator της Uralvagonzavod, επί σκάφους άρματος Τ-72, με δίδυμα πυροβόλα των 30 mm, 4 αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 Ataka, δύο πολυβόλα βομβίδων και συζυγές πολυβόλο 7,62 mm.


Ανάπτυξη από την ΕΑΒΙ ενός τέτοιου τύπου “Άρματος Υποστηρίξεως” επί σκάφους Μ60, πέραν του εάν καλύπτει ή όχι επιχειρησιακές ανάγκες του ΓΕΣ, προσθέτει αυτομάτως ένα νέο ολοκληρωμένο προϊόν που μπορεί να προσφερθεί στην διεθνή αγορά.
Αλλά ακόμη και για το ΓΕΣ, είναι απολύτως λογική η αναγκαιότητα ενός “Άρματος Υποστηρίξεως Μ60”, ενδεικτικώς με εκτοξευτή πυραύλων μακρού βεληνεκούς εναντίον αρμάτων μάχης αλλά και πλοίων. Με έναν εκτοξευτή ή πύργο που θα φέρει πυραύλους κατηγορίας ALAS της γιουγκοσλαβικής Yugoimport SDPR ή Spike NLOS της ισραηλινής Rafael (βεληνεκούς 25-70 χλμ. ο πρώτος και 25 χλμ. ο δεύτερος), ένα τέτοιο “άρμα” μπορεί:
α) στον Έβρο, να αποδεκατίσει από αποστάσεις εκτός βεληνεκούς αρματομαχίας εχθρικούς τεθωρακισμένους σχηματισμούς, πριν ακόμη λάβουν επαφή με τις φίλιες δυνάμεις επί του ΠΟΤ.
β) στα νησιά, να προσφέρουν στις ΑΔΤΕ οργανική ικανότητα προσβολών ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις εναντίον ναυτικών στόχων, είτε πρόκειται για αποβατικά πλοία είτε για μονάδες κρούσεως.

 

Η αδιαφορία των Γενικών Επιτελείων αλλά και η ανυπαρξία κεντρικής πολιτικής προς τέτοιες κατευθύνσεις ενισχύσεως της ΕΑΒΙ και κατ’ επέκταση των Ενόπλων Δυνάμεων, συνιστούν εγκληματική αμέλεια σε εθνικό επίπεδο να επιτευχθεί πρόοδος σε έναν τομέα στον οποίο εκ των πραγμάτων η χώρα είναι υποχρεωμένη να αφιερώνει πολλούς πόρους.

 

πηγη doureios.com
 



Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο




Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό που κυκλοφορεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, γύρω από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει κάνει έξαλλο τον σουλτάνο Ερντογάν. Οπως γράφει το πανό: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό που κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης, γύρω από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει κάνει έξαλλο τον σουλτάνο Ερντογάν.

Στη διαφήμιση, δίπλα σε μια μάλλον καθόλου κολακευτική φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν, υπάρχει και η εξήγηση, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος είναι δικτάτορας.
Οπως γράφει το πανό, «η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Την κινητή διαφήμιση ανέβασε στο twitter ο Τούρκος ακτιβιστής για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.


While Turkish President in New York for , the truck ad in New York highlights how his gov't has jailed 177 journalists, forced 167 into exile, shut down and seized over 150 media outlets in .

Την κινητή διαφήμιση ανέβασε στο twitter ο Τούρκος ακτιβιστής για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/

ην κινητή διαφήμιση ανέβασε στο twitter ο Τούρκος ακτιβιστής για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/ω
Την κινητή διαφήμιση ανέβασε στο twitter ο Τούρκος ακτιβιστής για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό που κυκλοφορεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, γύρω από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει κάνει έξαλλο τον σουλτάνο Ερντογάν. Οπως γράφει το πανό: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
«Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό που κυκλοφορεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, γύρω από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει κάνει έξαλλο τον σουλτάνο Ερντογάν. Οπως γράφει το πανό: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό που κυκλοφορεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, γύρω από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει κάνει έξαλλο τον σουλτάνο Ερντογάν. Οπως γράφει το πανό: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό που κυκλοφορεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, γύρω από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει κάνει έξαλλο τον σουλτάνο Ερντογάν. Οπως γράφει το πανό: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό που κυκλοφορεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, γύρω από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει κάνει έξαλλο τον σουλτάνο Ερντογάν. Οπως γράφει το πανό: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/
Πολιτική διαφήμιση χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “περιφέρεται” στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό που κυκλοφορεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, γύρω από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει κάνει έξαλλο τον σουλτάνο Ερντογάν. Οπως γράφει το πανό: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. 167 δημοσιογράφοι έχουν αυτοεξοριστεί η αναζητούνται για να συλληφθούν. 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν απειληθεί με θάνατο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, ενώ εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βρεθεί στα χέρια ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν.»

Πηγή: Η πολιτική διαφήμιση στη Νέα Υόρκη που δυσφημίζει τον Ερντογάν και τον έκανε έξαλλο https://hellasjournal.com/2019/09/i-politiki-diafimisi-sti-nea-yorki-poy-dysfimizei-ton-erntogan-kai-ton-ekane-exallo/

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Η Τουρκια Τρελαθηκε











Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκε ο τουρκικός Στρατός - Κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος - Ξεσηκωμός Κούρδων σε Deir Ezzor


Ανω κάτω η Deir Ezzor - Οι Κούρδοι ζητούν παράδοση της πόλης στον SDF και τις ΗΠΑ!

Προ των πυλών είναι η νέα τουρκική εισβολή στην Συρία καθώς πριν λίγες ώρες το υπουργείο Άμυνας της χώρας κήρυξε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευσε στoυς κατοίκους των πόλεων Γκαζιαντέπ, Mardin και Sanliurfa, κάθε είδους δραστηριότητα σε ανοικτό χώρο από χτες τα μεσάνυχτα μέχρι και τα μεσάνυχτα της 4ης Οκτωβρίου λόγω επικείμενων εξελίξεων στην Συρία.
Πρόκειται για την δεύτερη κίνηση Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την αποστολή γιατρών και νοσηλευτών στα συροτουρκικά σύνορα γεγονός που δείχνει πως η κατάσταση "μυρίζει μπαρούτι".
Καταλύτης των εξελίξεων φαίνεται πως είναι η αμερικανική ανακοίνωση περί "εξοπλισμού των Κούρδων" και οι αναταραχές σε πολλές περιοχές στην Deir Ezzor. Οι Κούρδοι για άγνωστο λόγο και αιτία έχουν ξεσηκωθεί.
Την ίδια ο τουρκικός Στρατός μεταφέρει συνεχώς δυνάμεις στα συροτουρκικά σύνορα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πυροβολικό ακριβώς πάνω από την είσοδο των περιοχών των Κούρδων.
Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση:
"Aπαγορεύεται κάθε δραστηριότητα σε ανοιχτό χώρο (Activities in all open areas) όπως γάμοι, διαμαρτυρίες, συναντήσεις κτλ. αλλά και οποιαδήποτε δραστηριότητα σε κλειστό χώρο (All kinds of indoor meetings) σε όλες τις επαρχίες της χώρας που συνορεύουν με την Συρία".
Ταυτόχρονα τα τουρκικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το "έδαφος" για την νέα εισβολή μέχρι Ράκκα και Deir Ezzor. Υπάρχουν μεγάλες αναταραχές που τις υποκινούν Κούρδοι στην Deir Ezzor και συγκεκριμένα στις περιοχές Khasham, Tabiya Jazira, Marat, Mazloum, Hatla,Hussainiyah και al-Ma’amel. 
Οι Κούρδοι ζητούν την απομάκρυνση των δυνάμεων του συριακού Σρατού και των ιρανικών πολιτοφυλακών και παράδοση της πόλης στις δυνάμεις SDF και τους Αμειρκανούς!
Τα τουρκικά ΜΜΕ άδραξαν την ευκαιρία και μιλούν για "τρομοκράτες του PKK/YPG/SDF που πρέπει να εξολοθρευτούν. "Πυρήνες τους υπάρχουν παντού γι αυτό και πρέπει ο τουρκικός Στρατός να αναλάβει δράση" αναφέρουν.
Μάλιστα οι Κούρδοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο του συριακού Στρατού στην Salhiyah.
Πεντάγωνο: "Συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε τους Κούρδους της Συρίας"
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, με όπλα και οχήματα, για τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, παρά την εγκαθίδρυση μιας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα με την Τουρκία" έκανε γνωστό ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου.
«Συνεχίζουμε να παρέχουμε όπλα και οχήματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες» των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε ο Κρις Μάιερ, ο διευθυντής της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μάιερ είπε ότι οι παραδόσεις αυτές γίνονται «με απόλυτη διαφάνεια» και ότι «ενημερώνεται σε μηνιαία βάση η Τουρκία για το είδος αυτών των όπλων και των οχημάτων».
Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει γίνει στη "ζώνη ασφαλείας", ο Μάιερ, που προτίμησε να μιλήσει για «μηχανισμό ασφαλείας» (μάλλον ναυαγεί η αμερικανοτουρκική συμφωνία), είπε ότι έχουν γίνει ήδη πέντε υπερπτήσεις με ελικόπτερα και μία πεζή περιπολία Τούρκων και Αμερικανών στην περιοχή αυτήν.
Επιπροσθέτως, πολλοί Κούρδοι μαχητές μετακινήθηκαν από την περιοχή και αντικαταστάθηκαν από Άραβες των SDF, αν και «υπάρχουν ακόμη μέλη των YPG στη ζώνη», πρόσθεσε.





Χάρτης της Συρίας: Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση. Με μαύρο χρώμα θύλακες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Με πράσινο ανοιχτό χρώμα στα βορειοδυτικά η περιοχή της Αφρίν που τελεί υπό τουρκική κατοχή και με πράσινο έντονο η επαρχία της Ιντλίμπ, που την κατέχουν τζιχαντιστές και τελεί υπό τουρκική «προστασία». Δείτε που θέλει να φτάσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν στην... Deir Ezzor!


Ο χάρτης των κουρδικών αναταραχών στην Deir Ezzor


ΠΗΓΗ pronews.gr 
 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

«Είμαι γκέι, είμαι αλβανίδα, είμαι πρόσφυγας»


Η Μαίρη Συνατσάκη καταφέρθηκε εναντίον του ρατσισμού και της ομοφοβίας 

Ένα αρκετά δυνατό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας πέρασε μέσα από το προσωπικό της κανάλι στο YouTube η γνωστή παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη. Στο βίντεο που ανάρτησε αναφέρθηκε στο ρατσισμό και την ομοφοβία που βλέπει παντού γύρω της και που, όπως παραδέχεται, την ενοχλεί.
Επίσης σχολίασε με αρκετά καυστικό τρόπο και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμο Γιακουμάτο, που είχε προ εβδομάδων δηλώσει ότι «η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική αρρώστια».
«Πώς είναι δυνατόν να είναι 2017 και να πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να δείχνει με το δάχτυλο σαν να είναι ανώμαλος, παράσιτο, επικίνδυνος επειδή προέρχεται από μια χώρα, έχει μια σεξουαλική ταυτότητα, πιστεύει σε έναν θεό», αναφέρει η παρουσιάστρια.



 





Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ η τουρκική Βάση στη Λιβύη...!!! ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ Μεταγωγικό Il-76 που μετέφερε όπλα, τουρκικά UAV και Τούρκους στρατιωτικούς...!!!


Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Τουρκία-Λιβύη και μετέφερε όπλα, τουρκικά UAV και Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο-βάση του GNA από σμήνος οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΑΕ σύμφωνα με τουρκικές και ρωσικές πηγές.

Ο συνταγματάρχης του GNA, Abdulbasit Tika, σε συνέντευξη τύπου ανέφερε πως τα ΗΑΕ "οδηγούν" τον πόλεμο προς την Τρίπολη.

 Ανέφερε επίσης πως "αξιωματικοί των ΗΑΕ έχουν έρθει στην Λιβύη και επιχειρούν στις περιοχές Qasir Bin Ghashir, Ras Lanuf, Al-Jufra και Al Marj" και πρόσθεσε:

" Πριν λίγες ημέρες σμήνος 30 (!) μη επανδρωμένων αεροσκαφών έφτασαν στην Λιβύη μέσω Αιγύπτου. Ηταν των ΗΑΕ και ήρθαν για να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις του Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ!

Ολες οι κινήσεις των δυνάμεων του Στρατάρχη παρακολουθούνται. Θα υπάρξει σκληρή απάντηση στις επιθέσεις που δεχτήκαμε.

Ο Χ.Χαφτάρ έχει ενισχυθεί με μισθοφόρους.

Τα drones των ΗΑΕ έπληξαν το αεροδρόμιο Mitiga στην Τρίπολη.

Το αεροδρόμιο πλέον βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις αρχές του μήνα. Συγκεκριμένα στις 2 του Σεπτέμβρη το αεροδρόμιο έκλεισε λόγων των επιδρομών που δεχόταν από τις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ.

Ομως, παρόλ' αυτά οι δυνάμεις του Χαφτάρ το βομβαρδίζουν επί 4 σερί ημερες ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές των τουρκικών μη επανδρωμένων UAV, Bayraktar TB2, στην αεροπορική βάση της Juffra.

Στόχοι των drones των ΗΑΕ ήταν και οι βάσεις στη Σίρτη με συνέπεια οι δυνάμεις του GNA να θέσουν εκτός μάχης το αεροδρομιο και να εκτρέψουν την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της Μισράτα, 2.5 ώρες ανατολικά της Τρίπολης. Τελικά και η βάση στην Μισράτα βομβαρδίστηκε.

Φυσικά ο λόγος των βομβαρδισμών του LNA ήταν η τουρκική βάση στο αεροδρομιο Mitiga εικόνες της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας σε αιγυπτιακά ΜΜΕ. Oι Tούρκοι είχαν προχωρήσει σε επέκταση της βάσης με κατασκευή νέων συγκροτημάτων, shelter, UAV κτλ.

Τα drone Wing Loong II των ΗΑΕ φέρουν πυραύλους ΒΑ-7 .pronews.gr

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ ΑΓΡΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ...!! Οι Κούρδοι καίνε δάση, εργοστάσια & λιμενικές εγκαταστάσεις – Συναγερμός στη ΜΙΤ



Ενώ λοιπόν έχουμε συνεχόμενο τουρκικό παραλήρημα με αξιώσεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο κατά Ελλάδος και Κύπρου, υπάρχει σύμφωνα με τους Τούρκους, σε πλήρη εξέλιξη «τρομοκρατικό σχέδιο» των Κούρδων σε σημαντικές υποδομές της χώρας, με επιθέσεις κατά δασών με φωτιές, αλλά και δολιοφθορές κατά εργοστασίων, αποθηκών και λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν θέσει εδώ και μήνες σε συναγερμό τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

«Βάζουν φωτιά στα δάση μας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το ΡΚΚ κτυπά συνεχώς με επιθέσεις, σε χώρους εργασίας, εργοστάσια, σε πολλές πόλεις», γράφει ο τουρκικός τύπος.





Το PKK φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την δολιοφθορά που πραγματοποιήθηκε σε 9 επαρχίες, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη. Το «Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών» (HBDH), του οποίου η κύρια ραχοκοκαλιά είναι το PKK, έχει υλοποιήσει σχεδόν 20 τρομοκρατικές ενέργειες, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες.

Στις 6 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέλη του PKK, φέρονται να έβαλαν φωτιά σε εργοστάσιο στο Pendik ενώ την ίδια ημέρα είχαμε πυρκαγιές σε άλλο εργοστάσιο 2000 τετραγωνικών μέτρων στο Sultanbeyli της Κωνσταντινούπολης. Τα εργοστάσια υπέστησαν μεγάλη ζημιά στις πυρκαγιές. Το PKK παραδέχθηκε επίσης πρόσφατα ότι οι ίδιοι είχαν βάλει ιαδοχικά πυρκαγιές σε δάση της Τουρκίας.

Άλλες επιθέσεις που έγιναν από το ΡΚΚ σε τουρκικό έδαφος και έρχονται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα:

* 1 Ιουλίου 2019 : Σαμποτάζ σε τηλεοπτικούς πομπούς σε Palmutbükü, Datça.

* 2 Ιουλίου 2019: Σαμποτάζ στο ξενοδοχείο Grand Hotel στη Σμύρνη και την γύρω περιοχή προκαλώντας πανικό.

* 26 Ιουλίου 2019: Δολιοφθορές κατά πολυτελών σκαφών στις μαρίνες στις περιοχές Ataköy και Pendik.

* 26 Ιουλίου 2019: Επίθεση κατά της παραγωγής και αποθήκευσης παλετών στην περιοχή Bornava Pınarbaşı στην Σμύρνη.

* 27 Ιουλίου 2019 : Δράση κατά ταχύπλοου σκάφους στην Αλικαρνασό.

* 28 Ιουλίου 2019 : Φωτια στην Κωνσταντινούπολη σε λιμενική εγκατάσταση.

* 30 Ιουλίου 2019: Επίθεση στο εργοστάσιο πυροβόλων όπλων στην περιοχή Beyşehir στο Ικόνιο.

* 30 και 31 Ιουλίου 2019: Επίθεση σε αποθήκες στο Ντενιζλί και στη Σμύρνη.

* 1 Αυγούστου 2019: Επίθεση σε εργοστάσιο στην περιοχή Ayvalik στο Balikesir.

* 4 Αυγούστου: Επίθεση στην οργανωμένη βιομηχανική ζώνη στο Denizli.

* 5 Αυγούστου 2019: Επίθεση στην σχολή πεζικού της Τούζλα.

* 6 Αυγούστου 2019: Επίθεση στο Κέντρο Επιστημών του Uskudar.

* 6 Αυγούστου 2019: Σαμποτάζ σε εργοστάσιο σε Alapli και Zonguldak.

* 9 Αυγούστου 2019: Επίθεση στο εργοστάσιο παραγωγής βαφής στην Tuzla.

* 10 Αυγούστου 2019: Επίθεση στη βιομηχανική ζώνη στο Çiğli της Σμύρνης.

* 10 Αυγούστου 2019: Επίθεση σε στρατιωτική συνοδεία που μετέφερε πυρομαχικά στο Aksehir στην περιοχή του Ικόνιου.

* 10 Αυγούστου 2019: Σαμποτάζ σε αποθήκη πυρομαχικών του τουρκικού στραττού στο Reyhanli, της επαρχίας Hatay.

* 12 Αυγούστου 2019: Επίθεση σε εργοστάσιο παραγωγής δοχείων στο Μπουρνόβα στην Σμύρνη.

Επίσης σύμφωνα με όλα αυτά συμπεραίνεται ότι την φωτιά στο ναυπηγείο της Tuzla στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2019, πάνω στο πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu, την είχε βάλει ο ΡΚΚ και ας μην είπαν τίποτα οι επίσημες τουρκικές αρχές.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, το Συριακό ζήτημα και το «ανώμαλο» πολιτικό σκηνικό με το κόμμα Νταβούτογλου που «κυοφορείται», έχουν ωθήσει τους ισλαμιστές του Ερντογάν να εξωτερικεύσουν την κρίση προς δυσμάς, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τα εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών που υποφέρουν.

Αν τους δοθεί η ευκαιρία είναι σίγουρο ότι οι Τούρκοι θα μας προκαλέσουν σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο για να προσπαθήσουν να υφαρπάξουν ότι δεν τους ανήκει. Εκεί όμως αναμένουν πάντα πανέτοιμες οι Ελληνικές ΕΔ, οι οποίες φρουρούν τα ελληνικά συμφέροντα από σε άκρη της ελληνικής επικράτειας. pentapostagma.gr

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Αυξηση κατα 250 % στα Λευκαριτικα προιοντα


 ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 250% ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΡΙΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΡΩΣΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ



Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

«Εμείς είμαστε γυναίκες από πάστα και ράτσα άγρια». Οι θρυλικές αντρογυναίκες της Λεμεσού, Μαρίκα και Παναγιώτα

Δυναμικές και ευρηματικές. Χασάπισσες και ζωεμπόρισσες. Περπάταγαν και τράνταζε η γη στα στενά του Λεμεσού κάθε που κατέβαιναν από τον τόπο τους, τον Πεδουλά. Δεν ήταν σαν τις άλλες γυναίκες της εποχής τους. Δεν μίλαγαν, δεν συμπεριφέρονταν, δεν φτιάχνονταν σαν γυναίκες. Τίποτα πάνω τους δεν μαρτυρούσε τη θηλυκή τους φύση, ούτε καν το στήθος τους, που ήταν ένα με το στέρνο τους. Στο διάβα τους όλοι έκαναν στην άκρη. Οι αδελφές Μαρίκα και Παναγιώτα Χατζιηωάννου είχαν κερδίσει τον σεβασμό της περιοχής με το σπαθί τους. Αντρογυναίκες με τα όλα τους, άφησαν το δικό τους στίγμα και τη δική τους ιστορία στην κοσμοπολίτισσα πόλη.

«Εμείς είμαστε γυναίκες από πάστα και ράτσα άγρια, ζυμβμένες με πέτρα και κοπριά. Ορεινές και γρήγορες σαν ζαρκάδια, όχι βουτυρωμένες και με φουστάνια και καπέλα τυλιγμένες». Τα λόγια τους τα’ λεγαν όλα. Για εκείνες η ζωή ήταν δουλειά και παζάρι.

Ορεινές και σκληροτράχηλες

Οι αρρενωπές αδελφές γεννήθηκαν κάπου στα 1850-1860, στον Πεδουλά. Στα 20 της κατέβηκαν στη Λεμεσό: εκεί γινόταν το μεγάλο παζάρι

 
Η Μαρίκα από τη Λεμεσό. Η φωτογραφία κρεμμόταν στον τοίχο ενός μικρού καταστήματος – αποθήκη κατασκευαστή κούκλων κουκλοθεάτρου, περί το 2012, στην οδό Ελευθερίας στη Λεμεσό / Πηγή: Λεμεσού Μνήμες

και οι πολλές δουλειές. Οι δύο αδελφές είχαν τραβήξει άλλο δρόμο από εκείνο των αδελφών τους. Δεν ήθελαν προικιά και γάμους: κυνηγούσαν λίγες, ακίνητα και ζώα.
Στη Λεμεσό οι δύο αδελφές άνοιξαν το δικό τους κρεοπωλείο. Στην αρχή προμηθεύονταν κρέας από αλλού, έξυπνες όμως εμπόρισσες καθώς ήταν, σκέφτηκαν πως το να έχουν τη δική τους πηγή κρέατος θα τις σύμφερε περισσότερο. Έτσι από το κομπόδεμά τους δημιούργησαν τα δικά τους κοπάδια.
Το φρέσκο και «τίμιο» στην τιμή κρέας που έφερναν στο μαγαζί απέκτησε σιγά σιγά το κοινό τους γεμίζοντας με λίρες το θησαυροφυλάκιό τους.

Η Μαρίκα στο παζάρι

Από τις δύο αδελφές η Μαρίκα φαινόταν πιο σκληρή. Μαλιστα, στις εμποροπανήγυρεις που γίνονταν οι ζωέμποροι περίμεναν πάντα τη Μαρίκα να ξεπεζέψει το άλογό της και να δώσει εκείνη τιμή στα ζωντανά. Ήταν ίσως η μόνη γυναίκα της εποχής της, την οποία οι άντρες υπολόγιζαν.

Η συνάντηση με τον βασιλιά Γεώργιο Β’

Η Μαρίκα σιγά σιγά άρχισε να εμπορεύεται ζώα από διάφορες χώρες. Έτσι, φορώντας την αντρική της φορεσιά, με τη βράκα και το γιλέκο, γύριζε σε Αίγυπτο, Τουρκία και Ελλάδα.
Μια μέρα ενώ περπατούσε στους βασιλικούς κήπους και απολάμβανε τη μυρωδιά των τριαντάφυλλων την πρόσεξε ο βασιλιάς Γεώργιος Β’. Εντυπωσιασμένος από το ανάστημά της, την κάλεσε για φαγητό. Η Μαρίκα, προφανώς και παρευρέθη στο βασιλικό δείπνο.
Με τον ίδιο τρόπο είχε τραβήξει κι άλλα βασιλικά βλέμματα όπως αυτό του Φαρούκ της Αιγύπτου. Προφανώς όχι για τη θηλυκότητά της αλλά για τη λεβεντιά και την κορμοστασιά της.

Τα όπλα

Ένα απόγευμα, όταν η Μαρίκα πήγε σπίτι λίγο για να ξεκουραστεί από τη δουλειά, βρέθηκε στην πόρτα της ο Τούρκος λοχίας Σατέν εφέντης.
«Ποιος καλός άνεμος σε έφερε ως εδώ Σατέν;», τον ρώτησε η Μαρίκα». Σκύβοντας το κεφάλι ο λοχίας της απάντησε πως είχαν έρθει για να της πάρουν το πιστόλι, όπως διέταξε ο διοικητής αστυνομίας, καθώς η οπλοφορία απαγορευόταν.
Παρόλα αυτά, ο λοχίας δεν πρόλαβε να ψάξει το σπίτι όπως τον συμβούλεψε η Μαρίκα. Η θρυλική αντρογυναίκα σηκώθηκε από τον καναπέ όλο θυμό και αφού βούτηξε τους δύο αστυνόμους από τους σβέρκους, τους χτύπησε κατακούτελα. «Ώστε θέλετε το όπλο της Μαρίκας  ; Να πείτε στον διοικητή σας πως το όπλο η Μαρίκα δεν το δίνει, γιατί το θέλει για να προστατευθεί! Άντε ξεκουμπιστείτε τώρα!», είπε και τους πέταξε στον δρόμο.

Το Τρίγωνο της Μαρίκας

Το μόνο που έμεινε σήμερα να θυμίζει την πάλαι πότε ένδοξη αυτοκρατορία των θρυλικών αντρογυναικών της Λεμεσού, είναι το λεγόμενο Τρίγωνο της Μαρίκας. Εκεί στέκει ολόρθο και επιβλητικό το εξοχικό των δύο γυναικών, που σήμερα είναι γνωστό ως Σπίτι των Ανέμων.

Πηγη xronografos.com



ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ




Ένα από το πιο αξιοθέατα στην Κύπρο είναι η ΄΄Πέτρα Του Ρωμιού΄΄.
Πιστεύω στο συγκεκριμένο σημείο όπου κάνανε ολόκληρο σούσουρο 
για αφαίρεση λίγα χώματα και πέτρες , 
για να έχουν πλάνο στο πίσω μέρος την ΄΄Πέτρα Του Ρωμιού΄΄ είναι άδικο .
Είναι το πίο δημοφιλέστερο μέρος της Κύπρου με τις περισσότερες φωτογραφίσεις ντόπιων και ξένων .
 




Η δική μου γνώμη πιστεύω ίδια η κυβέρνηση έπρεπε να φτιάξει 
τον χώρο αυτό έτσι να είναι κατάλληλο για φωτογραφίσεις ,
όπου θα κάνουν την Κύπρο μας περισσότερο δημοφιλέστερη 
και ιδικά αυτός ο χώρος .
 


Δέστε στις φωτογραφίες όπου δημοσιεύω 
τα άχαρα σιδερικά όπου έφτιαξε η κυβέρνηση 
για να βγάζουν φωτογραφίες οι τουρίστες .

Περιμένω δικές σας απόψεις Παρακαλώ όπως το αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο .




@ndreas