Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Η Τουρκία καθυστερει την αγορά ρωσικών πυραύλων


Η Τουρκία εξετάζει το αίτημα των ΗΠΑ να καθυστερήσει την αγορά ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας το 2020, κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δύο άτομα εξοικειωμένα με την πρόταση.

Η κυβέρνηση Trump ζήτησε την Άγκυρα να αναβάλει την παραλαβή των μπαταριών S-400 που τέθηκαν για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να μην εντοπιστούν συζητήσεις για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

Μια καθυστέρηση θα αγόραζε την Τουρκία και τις Η.Π.Α. - οι οποίες έχουν τα δύο μεγαλύτερα στρατεύματα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ - περισσότερο χρόνο για να επιλύσουν ένα αδιέξοδο που έχει τεταμένες σχέσεις και απείλησε ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες κυρώσεις στην κακοποιημένη οικονομία της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του F-35, τον οποίο βοηθούν οι Τούρκοι κατασκευαστές.

Το αίτημα των ΗΠΑ έρχεται καθώς οι αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες για να καθορίσουν την ημερομηνία για ενδεχόμενο ταξίδι από τον Πρόεδρο Donald Trump στην Τουρκία. Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak, ο οποίος είναι και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Κυριακή στις τηλεοπτικές εκπομπές CNN-Turk ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ μπορεί να επισκεφθεί τον Ιούλιο.

Η Τουρκία δεν έχει θέσει το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης στην παράδοση του συστήματος με τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλ. Ντμίτρι Πεσκόφ σε ένα γραπτό μήνυμα την Τρίτη. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ζήτημα στην ανάγνωση του Κρεμλίνου σχετικά με μια κλήση τη Δευτέρα μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Αυτό δεν θα ήταν έκπληξη για τη Μόσχα", δήλωσε ο Βλάντιμιρ Φρόλοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα. "Υπήρχαν πάντα υποψίες ότι οι Τούρκοι έπαιζαν ένα διπλό παιχνίδι και θα διασκέδαζαν την τελευταία στιγμή".

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Pat Shanahan κάλεσε την Τουρκία να αγοράσει το S-400 "ασύμβατο" με την πώληση των F-35s. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αγοράσει 100 από το μυστικό μαχητικό επόμενης γενιάς που κατασκευάστηκε από τον Lockheed Martin Corp. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είπε στους Τούρκους αξιωματούχους ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να παραμείνει στο πρόγραμμα F-35 αν προχωράει με τα σχέδια S-400.

Διαβάστε ένα QuickTake σχετικά με το γιατί ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων διαιρεί τις ΗΠΑ και την Τουρκία

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ερντογάν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψουν στην αγορά του S-400, αφού είχαν μπερδευτεί σε προσπάθειες να αγοράσουν πυραύλους Patriot που κατασκευάστηκαν από την Αμερική. Το υπουργείο Εξωτερικών μετατόπισε τα εργαλεία το Δεκέμβριο και ενημέρωσε το Κογκρέσο για πρόταση πώλησης του συστήματος Patriot στην Τουρκία. Τον περασμένο μήνα, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτζ Κάβουσογλου δήλωσε ότι η αγορά του S-400 ήταν ακόμα μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» και, σε ένα τρύπημα στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είπε ότι η συμμαχία δεν είναι «ικανή» να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Κυρώσεις Απειλή

Προκύπτουν από την απροθυμία της Τουρκίας να ακυρώσει την αγορά είναι σκληρές νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν μια διαφορά στη λίρα, τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής. Το τουρκικό νόμισμα περιόρισε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση του Bloomberg News ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν εξετάζει το αίτημα των ΗΠΑ για ρωσικούς πυραύλους τη Δευτέρα. Συναλλασσόταν κατά 0,1% έναντι του δολαρίου σε 6,0528 στις 10:49 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

Ο Ερντογάν παρέμεινε σταθερός στις δημόσιες παρατηρήσεις του, λέγοντας το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα του δεν θα εκτροχιαστεί με κυρώσεις και απειλές "εφ 'όσον εμείς εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας".

Ο Ερντογάν μιλάει στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.
Η Τουρκία έχει προτείνει επανειλημμένα τη δημιουργία κοινής επιτροπής με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να διερευνήσει εάν τα S-400s θέτουν πραγματικά κίνδυνο για συμμαχικό στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του F-35. Εάν οι ΗΠΑ - οι οποίες απέκλεισαν την πρόταση - θα επανεξετάσουν, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια καθυστέρηση S-400, είπε ένας άλλος αξιωματούχος της Τουρκίας.

Για τις Η.Π.Α., ο σκοπός μιας τέτοιας τεχνικής ομάδας θα ήταν να αναλύσει λεπτομερώς στην Τουρκία πώς οι τεχνολογίες είναι ασυμβίβαστες, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα στις 6 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προσπάθησε επίσης να πείσει την Τουρκία να εγκαταλείψει το σχέδιό της για την αγορά ρωσικών πυραύλων, υποστηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις για μια εναλλακτική μπαταρία πατριωτικών πυραύλων Patriot.
Μεταφορά τεχνολογίας?

Οι ΗΠΑ διέκοψαν εδώ και χρόνια να πουλήσουν το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot στην Τουρκία και να μοιράζονται ταυτόχρονα την τεχνολογία. Τον Δεκέμβριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι πρότεινε να επιτρέψει την πώληση, ένα παιχνίδι που φαινομενικά σχεδιάστηκε για να πάρει τον Ερντογάν να καταργήσει τη συμφωνία S-400.

Αν και η Άγκυρα εξακολουθεί να συμμετέχει σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, εξακολουθεί να ζητά τη μεταφορά της τεχνολογίας πυραύλων των ΗΠΑ. Η απροθυμία της Τουρκίας να απομακρυνθεί από τη συμφωνία πυραύλων με τη Μόσχα αντικατοπτρίζει επίσης την επιθυμία για όλο και πιο ανεξάρτητο ρόλο στις περιφερειακές πολιτικές και την εξάρτηση από τη στήριξη της Ρωσίας στη γειτονική Συρία, καθώς και τις προμήθειες φυσικού αερίου, τουριστών και αγροτικών προϊόντων.

Το ΝΑΤΟ προωθεί την Τουρκία να επιλέξει το Αμερικανικό Πέλαγος πάνω από τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, σε μια ένδειξη ότι οι εντάσεις σε ένα άλλο σημείο ανάφλεξης με την Αμερική θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, οι ΗΠΑ και η Τουρκία εξετάζουν το ενδεχόμενο κοινών περιπόλων των στρατιωτικών μονάδων τους να παρακολουθήσουν μια προτεινόμενη ασφαλή ζώνη βορειοανατολικής Συρίας, ανέφερε ένας από τους ανθρώπους. Η ανακοίνωση του Τούρμπ, τον Δεκέμβριο, ότι θα αποσύρουν όλες τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, αναβλήθηκε - και γρήγορα μειώθηκε - εν μέσω ανησυχιών ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την αναχώρηση για να επιτεθεί στους κουρδικούς συμμάχους της Αμερικής.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα δεν είχε άμεσα σχόλια για τους ρωσικούς πυραύλους ή για συνομιλίες σχετικά με την ασφαλή ζώνη. Οι υπάλληλοι του γραφείου του Ερντογάν δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

ΠΗΓΗ bloomberg.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου